Werkzaamheden

Voegbedrijf Heldoorn is gespecialiseerd in de restauratie van gevels. Of het nu om een rijksmonument, een gemeentelijke monument of een nieuwere woning gaat, wij brengen de gevel weer terug in originele staat. Met waar mogelijk aandacht voor authentieke materialen en ambachtelijk vakmanschap.

Religieus erfgoed

Eén van onze specialismen is de restauratie van religieus erfgoed. Kloosters, kerken, kapellen, basilieken en andere religieuze gebouwen zijn bij ons in goede handen. De grote variëteit aan kerkelijke gebouwen maakt dat ieder project uniek is. Wij informeren u graag persoonlijk over onze werkwijze bij deze projecten.

Uiteraard kunt u ook bij ons terecht voor de restauratie van andere (monumentale) gebouwen.

 


Gevelrestauratie

Gevelrestauratie is het in originele staat terugbrengen van de gevel. Zo goed en professioneel mogelijk. Met de materialen en vaardigheden van vroeger en de kennis van nu. Gevelrestauratie wordt vaak toegepast bij panden met een monumenten status. De uitstraling van het pand is beschermd en de buitengevel speelt hierin een belangrijke rol.

Gevelrestauratie is meer dan gevelreiniging en het herstellen of vernieuwen van voegen. Het herstellen van (sier)metselwerk en het aanhelen van plinten en speklagen kan nodig zijn. Bij oudere panden is scheurvorming een veelvoorkomend probleem. De oorzaak kan liggen in een slechte fundering / verzakking, maar veel vaker ligt de oorzaak in roestvorming van muurankers, trekankers en spouwankers. Roestvorming zorgt voor werking in de gevel. Het opsporen van de oorzaak en het herstellen van de scheuren is een belangrijk onderdeel van professionele gevelrestauratie.

 

gevelrenovatie-gevelrestauratie-frederik-heldoorn-voegbedrijf-slider-1-w1920Het klinkt als een cliché, maar gevelrestauratie is maatwerk. Wilt u meer informatie over de gevelrestauratie van uw woning of pand ontvangen? Wij maken graag een afspraak met u om de situatie te bekijken en een vrijblijvende offerte voor u samen te stellen!

Projecten & Referenties Contact & Offerte

Voegen

De voeg bepaalt in sterke mate de uitstraling van uw woning of pand. Het type voeg, de kleur en de gebruikte materialen zijn hierbij belangrijk. Heldoorn Gevelrestauratie is een gecertificeerd voegbedrijf. Wij hebben veel ervaring met restauratiewerkzaamheden aan gevels van monumentale panden, maar ook voegwerk bij nieuwbouw en bestaande bouw voeren wij graag uit.

Gaat uw voorkeur uit naar een ambachtelijke snijvoeg of knipvoeg? Of wilt u liever een glad platvolle of een geborstelde voeg? Bij Heldoorn Gevelrestauratie bent u aan het juiste adres! Bekijk de projecten die wij eerder uitgevoerd hebben. Bij ons is elk project een visitekaartje én referentie. Je bent immers zo goed als je laatste project!

Voegwerk is vakmanschap. Welke voegsoorten zijn er? Wat zijn de kenmerken van deze voegen? En vooral: welke voeg past het beste bij mijn gevel of pand? Naast de keuze voor een specifieke voeg is ook de keuze van het materiaal belangrijk. De voeg kan gezet worden met kalk of cement. Bij monumentale panden is de originele samenstelling van de voeg leidend.

Bij voegwerk maken we een onderscheid tussen de lintvoeg (horizontale voegen) en de stootvoeg (verticale voegen). Zeer dunne voegen worden ook wel naaldvoegen genoemd.

Hieronder lichten we een aantal voegsoorten toe. Heldoorn Gevelrestauratie is gecertificeerd restauratievoeger en gespecialiseerd in ambachtelijke voegsoorten zoals een knipvoeg, snijvoeg of daggestreek voeg.

 

> Voegsoorten


snijvoeg-heldoorn-gevelrestauratie

Snijvoeg – Zichtvlak voeg strokend met zichtvlak steen; de voeg is glad en tweezijdig van een facetkantje voorzien.


knipvoeg-heldoorn-gevelrestauratie

Knipvoeg – Zichtvlak voeg ligt voor zichtvlak steen; de voeg is glad en tweezijdig van een facetkantje voorzien.


platvol-gladde-voeg-heldoorn-gevelrestauratie

Platvol, gladde voeg – Zichtvlak voeg strokend met zichtvlak steen.


glad-verdiepte-voeg-heldoorn-gevelrestauratie

Glad, verdiepte voeg – Zichtvlak voeg 2 tot 5 mm achter zichtvlak steen.


glad-licht-verdiepte-voeg-heldoorn-gevelrestauratie

Glad, licht verdiepte voeg – Zichtvlak voeg maximaal 2 mm tot achter zichtvlak steen.


schaduwvoeg-heldoorn-gevelrestauratie

Schaduw voeg – Lintvoeg schuin naar boven weglopend vanaf voorkant onderliggende steen, waarbij stootvoeg meestal platvol.


holle-voeg-heldoorn-gevelrestauratie

Holle voeg – Hol, aangrijpend op steenribben of iets verdiept.


scherpe-voeg-heldoorn-gevelrestauratie

Scherpe voeg – Driehoekig naar binnen, aangrijpend op steenribben of iets verdiept.


gekamde-voeg-heldoorn-gevelrestauratie

Gekamde voeg – Licht, ruw streken meer of minder zichtbaar en in het algemeen minder breed dan bij borstelwerk.


platvol-geborstelde-voeg-heldoorn-gevelrestauratie

Platvol, geborstelde voeg – Ruw, streken duidelijk zichtbaar.


> Kalkvoeg of cementvoeg

Kenmerken van een kalkvoeg

Een kalkvoeg wordt veel toegepast bij rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. De kalkvoeg is altijd zachter dan of even zacht als de omringende baksteen. Dat is een waardevolle eigenschap bij buitenmuren. Die moeten immers veel vocht kunnen transporteren: van binnen naar buiten en van buiten naar buiten bij neerslag. Vochttransport vindt plaats via de weg van de minste weerstand. In geval van kalkmortel is dat de voeg. Kalkvoegen nemen eenvoudig vocht op en kunnen het ook weer snel afstaan. En als er een keer iets kapot vriest is het de voeg en niet de baksteen, want die neemt minder snel vocht op.

Voordelen van kalk:

 • de grotere elasticiteit en vervormingscapaciteit: kalkmortels kunnen langer vervormingen in het metselwerk ‘opnemen’ en scheuren minder snel dan cementmortels.
 • door de open poriënstructuur van kalk is de waterdampdoorlaatbaarheid groter dan bij cementmortels, wel twee keer zo groot.
 • kalk bestaat uit fijnere deeltjes, waardoor de watervasthoudendheid groter is dan bij een cementmortel.
 • kalk heeft een grotere plasticiteit, waardoor het met de blote hand hanteerbaarder is dan bij een cementmortel.

Kenmerken van een cementvoeg
Bij een cementvoeg is de baksteen vaak het zachtste en meest poreuze onderdeel. Gevolg: de baksteen neemt het vocht op en kan het niet door de voegen verder transporteren. Daarom moet het vocht ook weer via de baksteen uitdampen. Als het vriest kan de steen gemakkelijker kapot vriezen en zijn afgeschilferde bakstenen het resultaat. Cementmortels worden door metselaars graag toegepast omdat je er sneller mee kunt bouwen en omdat ze beter waterdicht zijn wat juist een probleem is bij ‘zachte bakstenen’. Cementmortels kun je alleen toepassen bij harde baksteen. Bij twijfel over de hardheid van de steen geldt de regel: zachte kalkvoeg aanbrengen.

Let op! Cement en kalk gaan niet goed samen. Is er met een kalkmortel gemetseld? Dan is het verstandig om ook te kiezen voor een kalkvoeg. Als er reparaties uitgevoerd worden aan het voegwerk, gebruiken we hiervoor hetzelfde materiaal.

 gevelrenovatie-gevelrestauratie-frederik-heldoorn-voegbedrijf-slider-1-w1920Wilt u een professioneel advies voor het vervangen of herstellen van het voegwerk aan uw gevel? Wij maken graag een afspraak met u om de situatie te bekijken en een vrijblijvende offerte voor u samen te stellen!

Projecten & Referenties Contact & Offerte

Scheurherstel

Scheurvorming bij oudere huizen en monumentale panden is een veelvoorkomend probleem. Maar ook bij nieuwere woningen kan het voorkomen dat er scheuren in de gevel ontstaan. De oorzaak van een scheur in de muur kan divers zijn. Hieronder treft u een overzicht aan van mogelijke oorzaken.

Heldoorn Gevelrestauratie is opgeleid en gecertificeerd specialist in het herstellen van scheuren in de gevel. Hierbij maken wij gebruik van het Thor Helical verankeringssysteem. In combinatie met reparatie aan het gescheurde metselwerk en het restaureren van de voegen in de gevel kan scheurvorming vrijwel onzichtbaar worden  opgelost.

Verankeringen worden voornamelijk van buitenaf aangebracht. Zo wordt overlast voor bewoners tijdens de werkzaamheden tot een minimum beperkt. Reparaties worden afgewerkt met speciaal restauratiemortel, waardoor er geen of nauwelijks kleurverschil in het voegwerk ontstaat.

Heeft u één of meer scheuren in de gevel van uw woning of pand? Wij helpen u graag met een professionele oplossing.

> Mogelijke oorzaken

 • Grondtrillingen door bijvoorbeeld zwaar verkeer of bouwwerkzaamheden in de buurt
 • Krimp of spanning in het metselwerk
 • Problemen met de fundering
 • Doorroesten van muurankers en/of spouwankers
 • Invloeden van het weer
 • Kozijnen die het gewicht van het bovenliggende metselwerk niet meer kunnen opvangen

> Scheurherstel via HAS-methode

> Scheurherstel in 3 stappen


scheurherstel-thor-helical-heldoorn-gevelrestauratie-300x225-1


Stap 1 – Uithakken en herstellen

Beschadigd metselwerk rondom de scheur wordt indien nodig verwijderd en ingeboet. Kapotte stenen worden gerepareerd of vervangen.

scheurherstel-thor-helical-heldoorn-gevelrestauratie-300x225-2


Stap 2 – Aanbrengen wokkels

De voegen wordt uitgeslepen en de verankeringswokkels worden ingebracht in chemische mortel.

scheurherstel-thor-helical-heldoorn-gevelrestauratie-300x225-3


Stap 3 – Voegen

De verwijderde voegen worden weer aangebracht en waar nodig op kleur gebracht.

 gevelrenovatie-gevelrestauratie-frederik-heldoorn-voegbedrijf-slider-1-w1920Heeft u scheuren in de gevel en wilt u zowel de oorzaak oplossen als de scheurvorming herstellen? Wij maken graag een afspraak met u om de situatie te bekijken en een vrijblijvende offerte voor u samen te stellen!

Projecten & Referenties Contact & Offerte

Gevelreiniging

De gevel bepaald grotendeels de uitstraling van uw pand of woning. Nederlandse gevels bestaan vooral uit metselwerk. Naast gevels van rode of gele baksteen wordt er gewerkt met kalkzandsteen, betonsteen en MBI. Na verloop van tijd raken gevels vervuild. Dit komt vooral door weersinvloeden, verkeer en industrie. Het reinigen van gevels is vakwerk waarin wij ons hebben gespecialiseerd. Wij hebben de ervaring om uw gevel weer te laten stralen!

Of het nu een nieuwbouw woning of monumentaal pand betreft, Heldoorn Gevelrestauratie stemt de wijze van gevelreiniging af op de materialen van uw gevel. Omdat een oude steen in kalkmortel nu eenmaal een andere aanpak vraagt dan een met cement gemetselde woning. Ook is er bij monumentale panden vaak sprake van een ‘patina-laag’ die de oude uitstraling aan het pand geeft. Het is wenselijk om de patina-laag te behouden.

 

> Kalkaanslag op de gevel

Oorzaak: Normaal verhardt de vrije kalk (carbonateren) die in de mortel zit in de poriën en is daardoor onzichtbaar. Maar bij overmatige waterbelasting, bijvoorbeeld regen, kunnen de poriën in het metselwerk geen koolzuur uit de lucht opnemen. Het gevolg is dat de vrije kalk langer als oplosbaar bestanddeel in de mortelstructuur aanwezig blijft waardoor de vrije kalk aan het oppervlak komt. Na droging carbonateert de kalk door de reactie met koolzuur uit de lucht en krijg je witte uitslag.

Oplossing: Wij brengen een middel aan met organisch zuur, dat veilig kan worden gebruikt voor het verwijderen van alle cement gebonden vervuilingen zoals, smet, cementsluier, witte uitslag in de vorm van Calcium Carbonaat. Tevens is het uitermate geschikt om kleurverschillen in voegwerk, ontstaan door witte uitslag, op te lossen. Het is een gebruiksklaar product en kan, onverdund zonder de gevel vooraf nat te maken, worden gebruikt.

 


> Het resultaat van gevelreiniging
gevelrenovatie-gevelrestauratie-frederik-heldoorn-voegbedrijf-slider-1-w1920Heeft u last van aanslag op de gevel van uw woning of pand en wilt u gevelreiniging laten toepassen? Wij maken graag een afspraak met u om de situatie te bekijken en een vrijblijvende offerte voor u samen te stellen!

Projecten & Referenties Contact & Offerte

Impregneren

Naast gevelreinigingen verzorgt Heldoorn Gevelrestauratie ook het impregneren van gevels. Door een gevel te impregneren kunt u een aantal problemen voorkomen, zoals:

 • Schimmeloverlast binnen door het doorslaan van de gevel
 • Witte vlekken door zoutuitslag
 • Vorstschade, door de poreusheid kan de gevel meer water opnemen en het bevroren water zet maar liefst 10% uit
 • Verminderde isolatiewaarde van de gevel
 • Alg- en mosvorming

Het is dus van groot belang om een gevel te impregneren. De gevel zal dan geen water meer opnemen. Hierdoor heeft vuil dat in het water zit dus ook minder kans om zich te hechten. Het spoelt met het water mee de gevel af. Omdat de gevel droog blijft, zal deze een grotere isolerende werking hebben zonder dat de ventilerende werking verloren gaat. Dit kan een aanzienlijke energiebesparing opleveren. De gevel is na het impregneren eenvoudig te reinigen.

Ook bij nieuwbouw is het aan te bevelen om de gevel te impregneren. Ook hier geldt dat de gevel schoner blijft en zoutuitslag wordt voorkomen. Zoutuitslag is de grote plaag voor veel nieuwbouw. Doordat de gevel teveel water op kan nemen worden de zouten uit de bakstenen en het voegwerk gedrukt. Door het impregneren krijgt water hier de kans niet toe omdat het niet in de gevel kan dringen. Het resultaat is een mooie strakke gevel zonder vervelende vlekken.

Wij gebruiken voor het impregneren van gevels  een impregneermiddel dat niet zichtbaar is op de gevel. Dit product geldt als hèt toonaangevende product voor het impregneren van gevels op dit moment. Doordat dit middel diep de gevel intrekt en dus niet bloot wordt gesteld aan UV- licht, blijft het jaren zijn werking behouden.

 gevelrenovatie-gevelrestauratie-frederik-heldoorn-voegbedrijf-slider-1-w1920Wilt u uw gevel laten impregneren en het hiermee beschermen voor negatieve invloeden? Wij maken graag een afspraak met u om de situatie te bekijken en een vrijblijvende offerte voor u samen te stellen!

Projecten & Referenties Contact & Offerte

BewarenBewaren

BewarenBewaren